Mediated Life

Mitt i Vi-Media, Media 2.0, Promatör-revolutionen och Deltagarjournalistikens välsignade värld. Circa 2006.

söndag, februari 05, 2006

Pappersparadigmet i framtidens medievärld?

Det är populärt att skåda in i framtiden. Inte bara i formen av väder och vad som kan tänkas bli vårens stora stöveltrend. Även bland tidningsmakare finns en stor vilja att definiera vad nästa stora, halvstora eller åtminstone dagssländeaktiga fenomen kommer att bli.
I januarinumret av utmärkta, smått briljanta faktiskt, engelska musikmakarmagasinet Sound On Sound skrev chefredaktören Paul White en högst underhållande ledare, som sades komma från år 2016 genom en typ av “glitch in the matrix”. (Eller något annat datanörd-möter-filosofi–jedi style-trams.) Vilket som avhandlade ledaren de stora tekniska landvinningar som har gjorts inom tidningsmakeriet – och Apples (påhittade) iSlate är produkten som är ansvarig för en spännande utveckling.
Nu har dessutom Mark Glaser, med stekheta mediebloggen Mediashift, i detta inlägg antingen rippat Paul White å det grövsta eller bara tänkt i samma banor. Jag ger Glaser lite kreativt spelrum och tror att det är ett överdoserande av Epic 2014 (eller 2015)-relaterade framtidsvisioner som konvergerar till liknande tolkningar.

Glaser, som varandes mediebetraktare, drar förstås lite större växlar på intäktsmodeller och nätverksrelaterade frågor emedan White talar mer om sin egen publikation. Men, och här blir det intressant, båda herrarna använder den traditionella papperstidningen i en uppdaterad form som fordon för en teknisk utveckling. Om det här beror på stor kunskap eller bara en önskan om att mitt i en accelererande medieutveckling hålla fast vid något enda välkänt halmstrå är en fråga som den här bloggen kommer att försöka hålla sig uppdaterad kring. För visst är det en våt, och ganska bekväm, dröm för alla oss gamla pappershundar att bara iklä vårt hantverk en tekniskt mer sofistikierad kostym.

Vad tror du? Är den traditionella papperstidningen ett gångbart formparadigm även för framtidens redaktionella uttryck? Eller försöker vi tvinga ner en fyrkantig kloss i ett runt hål?

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home